Kikhosteutbrudd i Norge

For tiden er det et kikhosteutbrudd i Norge. Alle som har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet er vaksinert mot kikhoste, men vaksinen trenger oppfriskning. Har du ikke tatt vaksinen de siste ti årene, er det på tide å ta den igjen. Gravide anbefales å vaksinere seg i svangerskapsuke 24.

Mor hjelper datter med å blåse nesa

Stor økning

Antall tilfeller er tredoblet i forhold til i fjor. Økningen har særlig skjedd fra april og frem til nå. Dette er den kraftigste økningen vi har sett i Norge på flere år, og vi ser den også lokalt i Lillestrøm. Vi hadde en tredobling av antall tilfeller i juni i forhold til i fjor, og ligger an til det samme i juli. For å forhindre enda større utbrudd, er det viktig at flest mulig er vaksinert. Det er spesielt viktig for de som er i kontakt med barn under to år.

Hva er kikhoste?

Kikhoste forårsakes av en bakterie som gir forkjølelsessymptomer med rennende nese, hoste og eventuelt feber i en ukes tid. Deretter kommer en sykdomsperiode på flere uker med kraftige hosteanfall med kiking (kraftig innpust etter hosteanfall) og eventuelt brekninger.

Kikhoste forekommer i alle aldersgrupper, men kan gi alvorlig sykdomsforløp hos spedbarn. Større barn og voksne har liten risiko for alvorlig forløp og sykehusinnleggelse. For å beskytte spedbarn fra å bli alvorlig syke er det ønskelig med lite kikhostesmitte i befolkningen generelt. Har du ikke vaksinert deg de siste ti årene, er det på tide å vaksinere seg på nytt.

Hvordan vet jeg når jeg tok vaksinen sist?

helsenorge.no kan du se når du har fått de ulike vaksinene. Logg deg inn, trykk på «Vaksiner» og bla deg ned til du ser kikhoste.

Hvor kan jeg ta vaksinen?

Noen fastleger kan sette vaksine, eller skrive resept på vaksine som kan settes på apotek. Hør med din fastlege. Du kan også ta kontakt med et vaksinasjonskontor. Lillestrøm kommune har ikke eget vaksinasjonskontor.

Gravide anbefales å vaksinere seg

Det anbefales at alle gravide tar vaksinen i svangerskapsuke 24, uavhengig av når de tok den sist. Vaksinering av gravide beskytter barnet frem til det får sin første egne vaksinedose i barnevaksinasjonsprogrammet. Det er gratis for gravide å vaksinere seg. Kontakt helsestasjonen, eller fastlege dersom du ikke følges opp av jordmor.

Råd fra Folkehelseinstituttet (FHI)

  • Ved nyoppståtte luftveissymptomer og nedsatt allmenntilstand bør du holde deg hjemme til du føler deg frisk. Unngå spesielt unødig kontakt med personer som kan bli alvorlig syke, som spedbarn, kronisk syke og eldre
  • Følg anbefalingene om vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet, og det nye tilbudet om kikhostevaksine til gravide
  • Voksne anbefales oppfriskningsdose hvert tiende år
  • Familier med spedbarn bør begrense besøk av personer som har forkjølelsessymptomer
  • Ha lav terskel for å oppsøke lege ved sykdom hos spedbarn under tre måneders alder
  • Kikhoste ligner på andre forkjølelser første uken, før den kraftige hosten starter. Kraftig hoste kan være kikhoste, og kontakt med lege må vurderes. Ved påvisning av kikhoste, kan antibiotikabehandling som startes i løpet av de første tre ukene mildne og forkorte sykdomsforløpet. Det gjelder personer i alle aldre.

For mer informasjon om kikhoste, se helsenorge.no