Pårørendeprisen til Lillestrøm kommune!
I dag ble Lillestrøm kommune kåret til Årets pårørendekommune for 2024
Ordfører Kjartan Berland, som mottok prisen på vegne av kommunen, valgte å dele prisen i to: Den går til de dyktige ansatte i Lillestrøm kommune, som jobber så godt med pårørendearbeidet. Og den går til fantastiske pårørende, som bidrar til å gjøre alt dette mulig.
Til de pårørende
— Det er mange pårørende der ute, av den enkle grunn at vi alle er pårørende. Det er kanskje først når livet strammer seg til at man føler på det, men de aller fleste av oss skal dit, eller vi har vært der allerede, sier ordfører Kjartan Berland.
— Og for noen pårørende vi har i Lillestrøm! Våre ansatte sier at svært mange av de aktivitetene som foregår, enten det er for personer med demens, for innbyggere som slit med rus og avhengighet, eller som har funksjonsnedsettelser som gjør at de ikke klarer hverdagen alene, disse aktivitetene kunne vi ikke ha drevet, hadde det ikke vært for pårørende som stiller opp. De henter og bringer. De bidrar med smått og stort. De hjelper til når det trengs.
Pårørendesenteret
Det er Pårørendesenteret som deler ut prisen for Årets pårørendekommune. Prisen ble første gang delt ut i 2017. Siden da har Pårørendesenteret og en sammensatt jury hvert år kåret den kommunen som i størst grad har jobbet systematisk og inkluderende for pårørende i løpet av det siste året.
Juryens begrunnelse
Lillestrøm kommune har gjennom flere år løftet pårørendearbeidet. Pårørendeplan er forankret både politisk og administrativt gjennom en grundig prosess. Pårørende er integrert i planverk og informasjonsmateriell, som en naturlig del av tjenestene, spesielt innenfor helse, velferd og skole/barnehage. Nettsidene er lette å følge og de gir god oversikt over tilbud til kommunens innbyggere. Kommunen er stolt over at det finnes både kurs, veiledning og pårørendestøttende tjenester, og handlingsplanen dreier seg mye om hvordan de eksisterende tilbudene kan settes i bedre system og sammenheng på tvers. Handlingsplanen foreslår også enkelte nye tiltak, som for eksempel kompetansetiltak, nettverk, informasjon til innbyggere og koordinering og struktur gjennom et pårørendesenter. Etablere et ressursnettverk hvor pårørendekontakter er utpekt i alle tjenester som møter voksne som pårørende, for å fremme kompetanse og erfaringsdeling.
- Igangsatt utredning av hvordan pårørendesenter kan etableres, i tråd med føringene i handlingsplanen.
- Pårørendekurs gjennomføres og er tilgjengelig for alle kommunens innbyggere uavhengig av tjenestetildeling.
Juryen erfarer at det fra både innbyggere, fagpersoner og ulike miljøer formidles en positiv holdning til kommunens pårørendesatsing.
Lillestrøm kommune er en verdig vinner til av prisen «årets pårørendekommune 2024».