Vedtatte verbalforslag
Les de 19 forslagene som ble vedtatt i forbindelse med budsjettet for 2025.
Vedtak
«Kommunedirektørens forslag til årsbudsjett 2025 og økonomiplan 2025-2028 med endringer fra H, FRP, FR, V og KRF vedtas.»
I tillegg til tall-budsjettet fremmet partiene såkalte verbalforslag; instrukser til administrasjonen om hva som skal gjennomføres det kommende budsjettåret. Til sammen ble det lagt fram 50 verbalforslag. 19 av forslagene ble vedtatt. Antall stemmer for/imot i parentes.
I løpet av uka finner du også protokollen fra møtet her. Der kan du se hvordan partiene stemte i de ulike sakene.
Verbalforslag fra H, FRP, FR, V, KRF
Disse partiene la fram ti verbalforslag, som alle ble vedtatt.
Innkjøps- og ansettelsesrestriksjoner
Lillestrøm kommune har klart å spare om lag 19 millioner kroner på de månedene innkjøps- og ansettelsesrestriksjonene har vært i funksjon. Med bakgrunn i disse svært gode tallene skal restriksjoner og tydelige prioriteringer og vurderinger knyttet til innkjøp og ansettelser, videreføres.
Stemmer for/mot (31/24).
Skolebehovsplan
Skolebehovsplanen skal fremmes til ny politisk behandling våren 2025. Det skal særlig ses på løsninger for å imøtekomme behovene for skolebygg i Fetsund vest/sentrum, Strømmen, Skjetten, Lillestrøm by, Kjeller, Skedsmokorset og Frogner. For Skedsmokorset skal det også vurderes en felles ungdomsskole sentralt plassert på Skedsmokorset. For alle områdene skal det gjøres vurderinger som sikrer at løsningsforslagene lar seg realisere og har fleksibilitet nok til å raskt tilpasse seg endring i behov. Det skal også belyses hvorvidt noen av skolene våre bør tilby egen/egne klasser med særlig praktisk rettet undervisning, etter modell fra Sollerudstranda skole i Oslo. Saken skal fremmes til politisk behandlingen senest mai 2025.
Stemmer for/mot (30/25).
Sykehjemsutredning
Det fremstår vanskelig å nå ønsket dekningsgrad for sykehjemsplasser innenfor de angitte rammer i Lillestrøm kommune. Muligheten for raskt å kunne realisere et nytt sykehjem i kommunal eller privat regi skal derfor utredes. Ordførers initiativ mot departementene, OsloMet og Fagskolen i Viken om etablering av et universitetssykehjem skal følges opp. Sak om dette fremmes senest oktober 2025. Saken skal belyse om dette kan gjøres innenfor rammene av eksisterende sykehjem i kommunal drift, eller om det bør gjøres ved bygging av nytt sykehjem.
Stemmer for/mot (51/4).
Byggherrefunksjon
Det skal utredes hvordan byggherrefunksjonen i kommunen og forvaltningen av kommunens eiendomsmasse kan ivaretas på en mer effektiv måte. Det skal ses på ulike måter å organisere disse funksjonene på, herunder opprettelse av et kommunalt eiendomsforetak eller utvidet samarbeid med nabokommuner. (…) Målet skal være å sikre at kommunen kan utøve byggherrefunksjonen på en effektiv måte, og sikre at kommunen til enhver tid har de eiendommer man har behov for, samtidig som drift, vedlikehold og eventuell utleie av eiendommer til andre kan ytterligere effektiviseres med tanke på å spare penger. Saken legges frem til politisk behandling høst 2025.
Stemmer for/mot (31/4).
Organisering av politisk sekretariat
Bærum kommune har valgt å organisere politisk sekretariat direkte under kommunestyret. Dette har man gjort for å sikre at både skillet og samarbeidet mellom politikk og administrasjon forvaltes på best mulig og ryddigst måte. I Bærum har man også valgt å tilegne en egen kommunikasjonsressurs til politisk stab. Kommunedirektøren skal gå i dialog med Bærum og eventuelle andre kommuner som har valgt denne formen for organisering, med mål om å legge frem en sak til politisk behandling som viser hvordan modellen med politisk sekretariat og egen kommunikasjonsressurs lagt direkte under kommunestyret kan fungere i Lillestrøm. Sak om eventuell slik omorganisering legges frem til politisk behandling innen mars 2025, for å sikre at en ev omorganisering kan skje fra og med august 2025.
Stemmer for/mot (30/(25).
Fleksibilitet og rask fremdrift ved behov
Muligheten for å sikre mer fleksibilitet og raskere fremdrift i byggeprosjekter skal ses på, f.eks. ved bruk av standardløsninger eller modulbygg, for å kunne møte store behov som må dekkes raskt, eller møte midlertidige behov der behovet på lengre sikt er usikkert eller avtagende. Saken legges fram senest høsten 2025.
Stemmer for/mot (33/32).
Trafikksituasjonen/gatebruksplaner/sentrumsring
Flere steder i Lillestrøm kommune har vi trafikale utfordringer. Vi er også et pressområde for både utbygging og vekst, samtidig som vi er en gjennomfartsåre for mange som skal til og fra formål utenfor vår kommune. Det skal fremmes tre saker knyttet til dette til politisk behandling i løpet av 2025:
-
(…) Sak om enveiskjørt sentrumsring i Lillestrøm by skal tas opp igjen. Saken skal belyse hvordan en slik sentrumsring (Jonas Lies gate, Solheimsgata, Adolph Tidemands gate) kan fungere, hvordan den kan bidra til å sikre bedre trafikkavvikling, og hvordan den kan sikre at myke trafikanter og kollektivtilbud kan sikres bedre vilkår gjennom et slikt tiltak. Saken bør også belyse hvordan Lillestrøm kommune kan gå i dialog med Akershus fylkeskommune om realiseringen av en slik sentrumsring. Saken legges frem til politisk behandling senest november 2025.
-
Strømmen er et område i sterk vekst og med stor gjennomgangstrafikk. I forbindelse med pågående planinitiativ for fylkeskommunal superbuss og trasevalg for denne, anses det viktig å ta eierskap til bruken av gatene på Strømmen. Det skal derfor utarbeides en gatebruksplan for Strømmen, som legges frem til politisk behandling senest september 2025.
-
I forbindelse med pågående arbeid med områderegulering for Skedsmokorset øst, Akershus fylkeskommunes planer om smart trafikkstyring på Gjerdrumsveien og de stadige utfordringene knyttet til trafikken ved og rundt bussterminalen og rundkjøringen på Skedsmokorset, skal det legges frem en sak om mulige trafikkløsninger for Skedsmokorset som vil separere lokaltrafikken fra gjennomgangstrafikken. Saken skal også belyse hvordan slike løsninger i størst mulig grad kan benytte eksisterende veinett, hvordan løsninger kan iverksettes raskt og hvordan et samarbeid med fylkeskommunen kan bidra til å få fart på nettopp dette.
Stemmer for/mot (54/1).
Søke om eksterne midler
Lillestrøm kommune skal aktivt søke på eksterne utlysninger som kan bidra til å skaffe inntekter til kommunal drift. Dette kan være alt fra EU-midler til store prosjekter, så vel som mindre summer fra fylkeskommunens Oslofjord-fond eller Aktiv i Akershus-satsing. I fremtidige regnskapsrapporter skal det synliggjøres hvilke eksterne midler som er omsøkt og hvilke som er innvilget/tildelt.
(Enstemmig).
Områdesatsing Strømmen
Det skal legges frem en sak om områdesatsing på Strømmen. Saken skal redegjøre for hvordan dette kan gjennomføres og danne grunnlag for å søke om tilskudd over den statlige tilskuddsposten Områdesatsing i byer. Sak legges frem innen mai 2025.
(Enstemmig).
Fritak fra e-skatt
Det skal være mulig å søke fritak fra e-skatt i Lillestrøm kommune for dem som har særskilte årsaker til dette, eks personlig økonomi. Det skal derfor fremmes en sak til politisk behandling med utgangspunkt i eiendomsskattelovens §28, der det foreslås retningslinjer for søk om fritak i Lillestrøm kommune.
Stemmer for/mot (39/16).
Senterpartiets verbalforslag
Senterpartiet fremmet 15 verbalforslag, og fire ble vedtatt.
Praksis for etteroppgjør sykehjemsopphold
Det skal legges fram en oppfølgingssak knyttet til praksis for utsendelse av krav om etterbetaling / etteroppgjør av sykehjemsopphold, samt rapportere på etterslep og klagebehandlinger.
(Enstemmig vedtatt).
Stans i saker - krav om tilkobling til kommunalt avløpsnett
Alle pågående prosesser ovenfor innbyggere som har fått krav om tilkobling til kommunalt avløpsnett skal stanses. For å sikre likebehandling settes disse sakene på vent, inntil politisk behandling av sak som er bestilt til april 2025.
(Enstemmig vedtatt).
Nasjonalt fløtningsmuseum
Kommunedirektøren skal ta initiativ overfor MiA, for å bidra til at arbeidet med nasjonalt fløtningsmuseum og kompetansesenter for våtmark videreføres.
Stemmer for/mot (35/20).
Ny sone- og prisstruktur i Ruter
Kommunestyret i Lillestrøm understreker betydningen av å kunne benytte kollektivtransport til en rimelig kostnad internt i egen kommune. Ordninger som sone-i-sone sikrer at passasjerer ikke må betale for mer enn 1 sone i egen kommune.
Stemmer for/mot (37/18).
SVs verbalforslag
SV la fram sju verbalforslag, og ett ble vedtatt.
Svømmeanleggsstrategi
Det skal legges fram en sak om en svømmeanleggsstrategi for kommunen, med en bassengbehovsplan. Planen skal vise hvilke tiltak som må gjøres med eksisterende anlegg i dag, samt hvilke investeringer som må gjøres for å dekke både idretten og opplæringens behov.
Stemmer for/mot (51/4).
Arbeiderpartiets verbalforslag
Arbeiderpartiet la fram sju verbalforslag, og fire ble vedtatt.
Klatreveggen på Lystad brannstasjon
Lillestrøm kommunes representanter i NRBR IKS skal ta initiativ knyttet til gymsalen og klatreveggen på Lystad brannstasjon og hva som skal til for at også andre enn NRBR-ansatte kan benytte disse.
(Enstemmig vedtatt).
Sikkerhet på Nedre Romerike legevakt
Det skal legges fram en sak om hvordan sikkerheten for ansatte og pasienter ved Nedre Romerike Legevakt kan styrkes.
(Enstemmig vedtatt).
Sykehjemsplasser
Kommunedirektør skal gå i dialog med Stiftelsen Diakonhjemmet og Ullensaker kommune om samarbeid om drift av sykehjemsplasser, før det inngås langsiktige avtaler med andre. Det skal legges fram en sak om et kommunalt samarbeid om dette, i påvente av at vi får bygget egne sykehjem.
(Enstemmig vedtatt).
Framdriftsplan Åråsveien
Kommunestyret ber om fortgang i arbeidet med å bygge nye sykehjemsplasser i Åråsveien. Det skal legges fram en sak med fremdriftsplan innen mai 2025.
Stemmer for/mot (28/27).
I tillegg la partiene Rødt og MDG tilsammen fram 11 forslag, som alle falt.