Om underernæring

Mange opplever at matlysten går ned når de blir eldre. Dette er naturlig, men kan for noen gå for langt.

Eldre mennesker er ekstra utsatt for å bli underernærte, og det kan utvikle seg ganske raskt. Å være underernært vil si at man går ned i vekt fordi du får i deg for lite kalorier og næringsstoffer.

Det er enklere å snu situasjonen dersom vi oppdager underernæring tidlig. Derfor tilbyr vi regelmessig måling av vekt og en risikovurdering for underernæring til alle som er på sykehjem eller mottar helsetjenester i hjemmet, i tråd med nasjonale retningslinjer.

Hva er risikovurdering for underernæring?

Risikovurderingen innebærer at vi måler vekt, høyde og regner ut BMI, samt stiller noen få spørsmål knyttet til matlyst og hvordan du har det. Dette gjør vi to ganger i året.

Ved hjelp av disse enkle målingene kan vi finne ut om du er i fare for å bli underernært og kan sette i gang tiltak for å hjelpe deg.

Det er frivillig å få gjennomført en risikovurdering, men vi oppfordrer til å takke ja til tilbudet.

Hva gjør vi hvis det er risiko for underernæring?

Vi setter i gang ernæringstiltak hos dem som trenger det. Eksempler på slike tiltak kan være:

  • Ekstra mellommåltider 
  • Berike maten med for eksempel smør, olje og fløte for å få et høyere kaloriinnhold
  • Tidlig frokost eller sen kvelds for å forkorte nattfasten

Det er de ansatte på sykehjemmene og i helsetjenester i hjemmet som jobber med ernæringstiltak hos pasienter, beboere og brukere. De kan rådføre seg med klinisk ernæringsfysiolog i kommunen ved behov. For hjemmeboende med helsejenester i hjemmet er det fastlege som har behandlingsansvar når det er brukere som er i risiko for underernæring. I disse tilfellene vil ansatte i hjemmesykepleien informere fastlegen om ernæringsstatusen til bruker.

Les mer om liten matlyst og vekttap

 

Finn ut om du er i risiko for underernæring

Lurer du på om du, eller en du er glad i, er i risiko for underernæring, kan du svare på spørsmålene om vekt og matlyst under. Du vil etter å ha svart på spørsmålene få vite om det kan være snakk om risiko for underernæring, samt få noen tips til hva du/dere kan gjøre.

Dersom du eller den det gjelder har en helsetjeneste fra kommunen kan det være lurt å ta det opp med de ansatte i tjenesten dersom resultatet viser at det er snakk om risiko for underernæring.

Ta utgangpunkt i vektendring i løpet av de siste seks måneder.

Du kan ha nedsatt matlyst hvis du for eksempel vanligvis spiser to brødskiver,
men nå bare orker en halv brødskive, eller hopper over måltider.

Vurder risiko for underernæring