Hvem kan få middag hjem?
Middag hjem er en tjeneste til dem som har behov for det, fortrinnsvis til eldre
og personer med funksjonsnedsettelser.
Hjemlevering av middag er et godt tiltak for eldre med dårlig matlyst.
Les mer om råd til deg med dårlig matlyst
Hva slags middag får jeg?
Vi tilbyr en 3-ukers meny med middag, dessert og suppe som varierer etter sesong og høytider. Middagsmaten er hovedsakelig norsk tradisjonsmat, og er kvalitetssikret av kokk og klinisk ernæringsfysiolog. Vi er opptatt av riktig ernæring, gode råvarer, god smak og matsikkerhet når vi setter opp menyen.
Middagene er i tråd med kostholdsanbefalingene til Helsedirektoratet. Vi følger prinsippene for energi- og næringstett kost, som er anbefalt til de med økt risiko for underernæring. Det vil si at maten inneholder litt mer kalorier, proteiner og fett per porsjon sammenliknet med det som anbefales til befolkningen for øvrig.
Vi tilbyr de vanligste spesialkostene, for eksempel ved matallergi eller behov for mat med mykere konsistens. Maten leveres kald, og er beregnet for sluttilberedning i mikroovn. Vi anbefaler derfor at alle som får mat fra oss går til anskaffelse av mikroovn.
Hva er det på menyen?
Menyen finner du her Vinter- og julemeny 2024-2025.pdf (PDF)
Slik fungerer hjemleveringen av middager
- Maten leveres på døren en dag i uken.
- Maten er kald når den kommer og må oppbevares i kjøleskap.
- Den skal tilberedes i mikroovn og vi anbefaler derfor at alle som får mat fra oss skaffer seg en mikroovn.
Pris
94 kroner per middag.
Bestilling
Vil du ha hjemlevering av middag kan du bestille det fra
- Hovedkjøkkenet
- Telefon: 40 40 87 76
- Hjemmetjenesten, dersom du mottar tjenester fra dem
Du kan velge ønsket antall retter per uke (hovedrett, dessert, suppe).
Fristen for å bestille levering kommende uke er fredag klokken 14.00.
Logg inn på middag.lillestrom.kommune.no
Avbestilling
Du avbestiller middager levert hjem ved å kontakte Hovedkjøkkenet.
Fristen for å avbestille levering for kommende uke er fredag kl. 14.00.
Bruker/pårørende/hjemmetjenesten er ansvarlig for avbestilling
ved opphold på sykehjem/sykehus eller liknende.
Mat som ikke er avbestilt før fristen vil bli fakturert.
Betaling
Faktura sendes etterskuddsvis en gang i måneden etter kommunens fastsatte priser.
Levering
Du vil få maten levert en gang per uke, på avtalt dag. Maten må umiddelbart etter levering plasseres i kjøleskap. Derfor er det viktig at du er hjemme nar maten leveres. Der hjemmetjenesten leverer maten, kan det være andre avtaler om leveringstidspunkt.
Oppbevaring
Maten bør plasseres nederst i kjøleskapet, fordi der er det kaldest. Kjøleskapet bør holde 4°C. Emballasjen er merket med siste forbruksdag. Maten kan brukes til og med denne datoen, forutsatt at den er oppbevart kaldt.
Slik varmer du maten
Maten bør varmes i emballasjen i mikroovn. Slik gjør du det:
- Stikk hull i plastfilmen/lokket med en gaffel på 2 - 3 steder
- Still mikroovnen på 650 - 750 W
- Hovedretter: still inn uret på 4 - 5 minutter
- Supper: still inn uret på 2 - 3 minutter
- Matboksen må kunne rotere fritt i mikroovnen
- La maten stå i mikroovnen 1 - 2 minutter etter at den er ferdig, slik at varmen fordeles godt i maten
- Riv av lokket, eventuelt skjær rundt kanten med en skarp kniv, mens maten og boksen er varm
- Kalde desserter: en skarp kniv kan være til hjelp når du skal ta av plastlokket
- Anrett gjerne maten på en tallerken, men den kan også spises rett fra emballasjen
Tilbehør til maten
Ha gjerne litt tilbehør og pynt hjemme til middagene du får levert. Dette kan være for eksempel:
- Tørket eller frisk persille – til å ha over potetene
- Tyttebærsyltetøy – til for eksempel gryteretter og kjøttkaker
- Flatbrød med smør – til lapskaus
- Brød/rundstykke med smør – til suppe
- Rømme eller creme fraîche – til å ha ved siden av fisk eller suppe
- Matfløte eller vaniljesaus – som saus til fruktgrøter og kompotter
Har du liten matlyst eller gått ned i vekt?
Orker du ikke å spise hele middagsporsjonen, kan det være smart å berike maten litt. Berike vil si å tilsette litt ekstra kalorier i maten. Da kan du spise en mindre porsjon, men allikevel få i deg nok energi.
Her er noen eksempler på hvordan du kan berike maten du får levert:
- Litt smeltet smør på potetene
- Litt olje eller flytende margarin i sausen/gryteretten/suppen
- En klatt rømme/creme fraîche ved siden av maten
- Kremtopp og ekstra fløte på desserten
Les mer om råd til deg med dårlig matlyst
Tilbakemeldinger på maten
Vi vil gjerne ha tilbakemeldinger på maten vi lager. Tilbakemeldingene brukes aktivt av kokkene for å gjøre tilbudet enda bedre. Årlig sender vi ut en undersøkelse om middagstilbudet.
Har du spørsmål eller kommentarer til maten, kontakt oss gjerne på middag@lillestrom.kommune.no.