Frisklivssentralen Lillestrøm er en helsefremmende og forebyggende helsetjeneste for deg som bor i Lillestrøm kommune. Målgruppen er deg som har økt risiko for, eller som har utviklet sykdom og trenger støtte til å endre levevaner og mestre helseutfordringer. 

Følg oss gjerne på facebook.com/LillestromFrisklivssentral

Vi tilbyr

Frisklivsentralen tilbyr strukturert oppfølging i form av ulike gruppebaserte tilbud, og individuell veiledning etter behov. Målet med tilbudene er å bidra til at du skal lykkes med det du ønsker å oppnå, enten det handler om å bli mer fysisk aktiv, legge om til et sunnere kosthold, sove bedre, slutte med røyk eller snus, mestre helseutfordringer og/eller oppleve mer hverdagsglede.

Bra mat for bedre helse

Bra mat for bedre helse er et inspirasjonskurs for endring av matvaner og matvarevalg, basert på de nasjonale kostrådene.

Kurset tar for seg temaer som sunne matvarevalg, fem om dagen, regelmessige måltider, porsjonsstørrelser, varedeklarasjoner, kostfiber, salt og sukker, fettkvalitet og praktisk matlaging.

Kurset er basert på prinsipper for motiverende intervju og kan være en god start for å få til varig forbedring av kostholdet. Kurskonseptet vektlegger kostholdsendring over tid under mottoet «små-skritt, store forbedringer».
Kurset går over 5 ganger. Hver samling varer i 2 timer. Oppstart ved nok antall påmeldte.

Maks antall deltakere: 8

Sov godt

Søvnkurset er for personer som strever med insomni eller lettere grader av søvnvansker, og som ønsker å forbedre søvnkvaliteten uten bruk av medikamenter.

Behandling av søvnvansker uten medikamenter gir bedre effekt både på kort og lang sikt. Mange vil ha god og varig nytte av veiledning i hvordan de kan tilrettelegge for bedre søvnvaner og lære teknikker som benyttes innenfor kognitiv atferdsterapi.

Kurset inneholder fire samlinger.

Deltakerne på søvnkurset får utdelt Min søvnbok som en støtte i prosessen.

Snus- og røykeslutt

Veiledning i snus- og røykeslutt kan foregå individuelt og/eller i gruppe.

Veiledning i gruppe foregår i form av snus- og røykesluttkurset Tobakksfri.

Tobakksfri

Snus- og røykesluttkurset er basert på prinsipper for motiverende intervju.

Antall gruppemøter kan variere mellom seks og ti. Møtene legges tettere i begynnelsen av kurset og noe mindre hyppig ut i kursrekken – 5 ganger tilsammen.

Kurset er lagt opp med en felles sluttdato. Deltakerne deler erfaringer og støtter hverandre under forberedelsene og i etterkant av sluttdatoen. 

Kurset er gratis.

  • Snakk om snus- og røykeslutt
  • BOKA - røykfri dagbok
  • Metoder og hjelpemidler for snus- og røykeslutt​​
  • Slutta - din røykeslutt (facebook)
  • slutta.no (helsenorge.no)

Kurs i belastningsmestring – KIB kurs

Målgruppen for kurset:

Kurset er laget for deg som har behov for å bedre evnen til å regulere og mestre belastninger. Belastningene kan være knyttet til både helse, arbeids- og privatliv.

Kursets oppbygning og gjennomføring:

Kurset går over 10 ganger og ledes av en spesielt utdannet og godkjent kursleder. Kurset går på dagtid og varer i 2,5 timer per kursdag. De 4 første kursdagene omhandler grunnlag for endring, mens de siste 6 kursdagene hovedsakelig handler om å anvende teorien i forhold til egne problemområder.

Det tar tid å lære en ny måte å forholde seg til belastninger på. For å lære prinsippene som kurset bygger på, er øvelse i metoder og teknikker nødvendig. Øving skjer på kursdagene og ved hjelp av hjemmeoppgaver. Metoden er basert på kognitiv teori som vektlegger sammenhengen mellom egne tanker, problemforståelse og problemløsning.

Vedvarende belastning fører til tap av energi og ofte en følelse av nedstemthet. Dette kan påvirke tro på egen læringsevne som igjen påvirker motivasjonen for å gå på kurs. Kursleder har erfaring med dette, og vil tilpasse kursdagene for at kurset skal gjennomførbart og nyttig.

Kurs i hverdagsglede

Hverdagsglede er den psykiske helsas «fem om dagen». Hverdagsglede har sitt utspring i Five Waysto Wellbeing som ble utviklet for britiske helsemyndigheter.

I dag er Hverdagsglede et godt innarbeidet folkehelsetiltak i Norge og brukes over hele verden. Storbritannia og New Zealand er blant landene som bruker konseptet i det systematiske folkehelsearbeidet.

Kurset går over seks ganger, varer ca 2 timer pr gang.

Kursstart ved nok antall påmeldte. Maks antall 12.

Hvem er tilbudet for?  

Frisklivssentralen retter først og fremst tilbudet mot voksne og oppfølging ved Frisklivssentralen skal være et lavterskeltilbud for de som har behov for endring av livsstil for å få økt livsglede og helse. 

Frisklivsresept

Hvordan få Frisklivsresept?

Du kan kontakte oss på eget initiativ.

Du kan også få henvisning fra lege, NAV, fysioterapeut eller annet helsepersonell.

Hvor lenge varer frisklivsresepten? 

Frisklivsresepten varer i tre måneder, og starter med en strukturert samtale, hvor vi ser på muligheter og mål for perioden.  

Etter tre måneder gjennomføres en ny samtale. Resepten gir mulighet for oppfølging gjennom individuelle samtaler og gruppebaserte tilbud.  

Frisklivssentralen motiverer og støtter deg i endringsprosessen. Det kan være krevende og utfordrende å endre vaner. 

Pris

 Tjenesten er gratis, men noen kurs har en egenandel.

Våre aktiviteter

  • Intervalltrening med staver
  • Sirkeltrening
  • Spinning
  • Styrketrening
  • Yoga