Bakgrunn
Handlingsplan for rus- og kriminalitetsforebyggende arbeid- SLT i Lillestrøm kommune 2024-2028 er en revidert utgave av Handlingsplan for rus- og kriminalitetsforebyggende arbeid i Lillestrøm kommune, skoleåret 2023 -2024.
Handlingsplanen beskriver kommunens SLT arbeid (Samordning av Lokale rus- og kriminalitetsforebyggende Tiltak) og tar utgangspunkt i de gjeldende innsatsområdene i Avtale om kommune og politisamarbeid mellom Lillestrøm kommune og Lillestrøm politistasjonsdistrikt 2024–2028:
- Ungdomskriminalitet
- Forebygge vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep
- Forebygge hatkriminalitet og voldelig ekstremisme
- Kriminelle nettverk
Handlingsplanen er utarbeidet av en tverrfaglig arbeidsgruppe bestående av representanter fra politiet, fylkeskommunen og kommunens egne tjenester under ledelse av kommunens SLT-koordinator.
Handlingsplanen beskriver SLT arbeidet i Lillestrøm kommune med konkrete tiltak under innsatsområdene fra samarbeidsavtalen mellom kommune og politi.
Last ned hele PDF-versjonen av handlingsplanen her
Mål
Handlingsplan for det rus- og kriminalitetsforebyggende arbeidet i Lillestrøm kommune har som mål å samle og synliggjøre det eksisterende rus- og kriminalitetsforebyggende arbeidet i kommunen. I tillegg skal planen bidra til en systematisering av arbeidet ved at tiltakene gjøres kjent og følges opp ute i tjenestene i hele kommunen. Handlingsplanen og SLT i Lillestrøm kommune retter seg særlig mot målgruppa barn og unge i alderen 10-25 år.
Tiltakene beskrevet i handlingsplanen er utarbeidet av og er gjeldende for alle kommunens skoler og ungdomstjenester samt politiet og fylkeskommunens videregående skoler.
Tiltak
Tiltakene er kategorisert ut fra de gjeldende innsatsområdene forankret i politiråd. Der tiltakene er gjeldende for flere av innsatsområdene er det hovedmålet med tiltaket som er styrende for plasseringen.
Ungdomskriminalitet
Tiltak 1: Fritidsklubber for barn og ungdom
Lavterskel fritidstilbud for barn og unge i alderen 10-18 år. Fritidsklubbene er spredt i hele kommunen, med målsetting om at alle skal ha et tilbud i nærhet av der de bor. Innholdet varierer fra sted til sted og formes sammen med barn og unge. Alle fritidsklubbene har gratis inngang og egne klubbstyrer.
Ansvar: Avdeling Barn og unge, kultur
Kontakt: ung@lillestrom.kommune.no
Telefon: 47 79 54 04
Se fritidsklubber for barn og ungdom
Tiltak 2: Ferieaktiviteter
Bredt utvalg av ulike ferieaktiviteter for barn, unge og familier i alle skoleferier. Hovedmålgruppa er barn og unge i alderen 10-18 år. Arrangeres av fritidsklubbene, bibliotek og frivilligheten. Aktivitetene er gratis eller med en liten egenandel. Det tilrettelegges med mulighet for gratis deltagelse for alle barn, unge, familier som har behov for det. Det utarbeides en oversikt på kommunens nettside før alle ferier, som sendes ut til kommunens tjenester og foresatte.
Ansvar: Avdeling Barn og unge, Kultur
Kontakt: ung@lillestrom.kommune.no
Telefon: 47 79 54 04
Tiltak 3: Informasjonsdag om fritidstilbud for barn og unge (nytt tiltak)
I forbindelse med kommunens gjennomføring av Hurtig Kartlegging og Handling (HKH) av utfordringer i ungdomsmiljøet kom det opp et informasjonsbehov fra barn og unge om eksisterende aktiviteter og tilbud. Tiltaket informasjonsdag er en dag med stands i de ulike områdene av kommunen i forbindelse med skolestart. Lag og foreninger og kommunale tjenester som tilbyr fritidsaktiviteter i gjeldende område deltar. Seksjon møteplasser holder i arrangementet og organiserer det i samarbeid med skolene. Mellomtrinnet og ungdomstrinnet inviteres inn i løpet av skoledagen, i tillegg holdes det åpent utover ettermiddagen for foreldre/foresatte. Målet er å gi barn og ungdom en oversikt over tilbudene i sitt nærmiljø og lose flere inn i aktivitet.
Ansvar: Avdeling Barn og unge, Kultur
Kontakt: ung@lillestrom.kommune.no
Telefon: 47 79 54 04
Tiltak 4: Aktivitetskort
Økonomisk bistand til familier som har behov for at deres barn og ungdommer kan delta på fritidsaktiviteter. Det kan være støtte til semesteravgift og medlemsavgift. Familiene må søke om Aktivitetskort i samarbeid med NAV, barnevern, skole eller andre tjenester. Aktivitetskortet kan benyttes på andre kommunale tilbud som Ferieaktiviteter, Nebbursvollen og Kuskerudnebben.
Ansvar: Kommunalområdet kultur, Lillestrøm kommune
Kontakt: Avdelingsleder Barn og Unge og avdelingsleder Kultur og Frivillighet
Kontaktperson hos barnevernet, helsetjenester for barn og unge eller skolene.
Tiltak 5: Aktivitetsguide
Aktivitetsguide er en person som snakker flere språk og arbeider for å få barn og ungdom inn i en fritidsaktivitet. En Aktivitetsguide hjelper til med å finne aktuell fritidsaktivitet, kontakt, påmelding, utstyr m.m. Behov for Aktivitetsguide meldes digitalt av familien selv eller gjennom støttetjenestene. Etter meldt behov tar Aktivitetsguiden kontakt og inviterer til møte.
Ansvar: Lillestrøm idrettsråd
Nettside: Aktivitetsguiden
Kontakt: aktivitetsguiden.lillestrom@irnif.no
Ved skolene i Sørumsand har kommunen et samarbeid med Lions Club Sørum om metoden «frivillighet med bistand». Lions bistår barn og unge som ønsker å komme i kontakt med en fritidsaktivitet etter at kontaktlærere spør om dette på utviklingssamtaler og formidler videre til Lions Club.
Tiltak 6: Ung i jobb
Ung i jobb er et tverrfaglig samarbeid med formål om å bistå unge i alderen 13-25 år med jobbmuligheter. Ung i jobb har tre målgrupper:
- All ungdom: generell jobbinformasjon/tilbud/kurs/utlysninger ved @ungijobblillestrøm og kommunens deltids- og sommerjobber
- Unge som er i et utdanningsløp, men som trenger tiltak for å forhindre frafall eller tiltak som forebygger rus og kriminalitet
- Unge som har droppa ut av videregående skole og som står uten et dagtilbud
Ansvar: Avdeling Barn og unge, Kultur
Kontakt: Ungijobb@lillestrom.kommune.no
Telefon: 40 40 92 27
Tiltak 7: Miljøarbeidere på videregående skoler
Miljøarbeiderne på de videregående skolene jobber aktivt i skolemiljøet for at alle elever skal oppleve å ha et trygt og godt skolemiljø. Miljøarbeiderne samarbeider for eksempel med kommunens oppsøkende tjeneste.
Ansvar: Akershus fylkeskommune
Kontakt: Den enkelte videregående skole
Nett: Videregående skoler
Tiltak 8: Oppsøkende virksomhet på skole og kveldstid
Oppsøkende ungdomsteam (OUT) er en lavterskel og forebyggende tjeneste i Lillestrøm kommune. Tjenesten driver oppsøkende sosialt og helsefaglig arbeid opp mot unge i aldersgruppen 10 -24 år. Foruten det gatebaserte oppsøkende arbeidet på dag og kveldstid, driver også OUT oppsøkende virksomhet opp mot skolene i Lillestrøm. OUT skal identifisere og knytte kontakt med ungdom som ikke har blitt fanget opp av hjelpeapparatet. OUT kartlegger eventuelle hjelpebehov og videreformidler ungdom til det øvrige hjelpeapparatet. OUT ønsker å bidra til at ungdom får en best mulig ungdomstid med positive og mestringsfulle opplevelser.
Ansvar: OUT
Kontakt: out@lillestrom.kommune.no
Telefon: Vakttelefon (OUT) 46 93 46 34
Nett: Oppsøkende ungdomsteam
Tiltak 9: Livsmestringsgrupper for ungdom
Livsmestringsgrupper i skoletiden på ungdomskoler. Livsmestringsgrupper er et forebyggende tiltak rettet spesielt mot barn og unge i alderen 12-22 år. Gruppene vil motivere unge til å ha sunne holdninger og verdier. Målet er å bli bedre på å løse opp i konflikter, styrke ungdom sin selvfølelse og veilede til å sette tydelige grenser, og å si nei til selvdestruktiv atferd. Gjennom dialog og aktiviteter ønskes det å fremme ungdom sin empati, og veilede dem til å verne om seg selv, så vel som andre mennesker.
Ansvar: OUT
Kontakt: out@lillestrom.kommune.no
Telefon: Vakttelefon (OUT) 46 93 46 34
Tiltak 10: Rusundervisning
Etter ønske fra Lillestrøm kommunes ungdomsråd, gis det tilbud om et undervisningsopplegg om rusbruk og rusmidler til alle grunnskole og videregående skoler på 5., 8., og 1. trinn. Oppsøkende ungdomsteam (OUT), Helsestasjon for ungdom (HFU), Psykisk helse og familiestøtte-ungdom (PHFS-U) og skolehelsetjenesten har ansvar for å utvikle undervisningsopplegget som skal gjennomføres årlig i samarbeid med skolene.
Rus- og pubertetsundervisning for 5. trinn: Undervisningen dreier seg hovedsakelig om å ta gode valg og dilemmatenkning. Undervisningen er lagt sammen med pubertetsundervisningen. Helsesykepleier på den aktuelle skolen er ansvarlig for gjennomføring.
Ansvar: Helsetjenester for barn og unge
Nett: Helsetjenester for barn og unge
Rusundervisning for 8. trinn: Undervisningen følger opp temaene fra 5. trinn om å ta gode valg og dilemmatenkning. I tillegg får elevene informasjon om de mest brukte rusmidlene. Oppsøkende ungdomsteam (OUT), Helsestasjon for ungdom (HFU), Avdeling for psykisk helse og avhengighet, og Psykisk helse og familiestøtte-ungdom (PHFS-U) og skolehelsetjenesten har ansvar for å utvikle undervisningsopplegget som skal gjennomføres årlig i samarbeid med skolene. OUT er ansvarlig for gjennomføring, i samarbeid med helsesykepleier på den aktuelle skolen.
Ansvar: Helsetjenester for barn og unge
Nett: Helsetjenester for barn og unge
Rus og seksualitetsundervisning for 1. trinns elever på vgs (nytt tiltak)
Oppsøkende ungdomsteam (OUT), Helsestasjon for ungdom (HFU), Avdeling for psykisk helse og avhengighet, Psykisk helse og familiestøtte-ungdom (PHFS-U) og skolehelsetjenesten har ansvar for å utvikle og holde undervisningsopplegget som gjennomføres årlig i samarbeid med skolene.
Undervisningen er todelt. Den første delen av undervisningen legger vekt på faktabasert kunnskap om de mest aktuelle rusmidlene, med inngående informasjon om virkning og skadevirkning. Undervisningen fokuserer også på trygg rusbruk og hvordan man ivaretar hverandre på fest. OUT er ansvarlig for gjennomføring av den første delen av undervisningen. Del to av undervisningen omhandler blant annet seksualitet, samtykke og grenser. Temaene er særlig knyttet opp mot ungdomstid og russefeiring. Skolehelsetjenesten er ansvarlig for gjennomføring av del to.
Ansvar: Helsetjenester for barn og unge
Nett: Helsetjenester for barn og unge
Tiltak 11: Seksualundervisning
Tilbud til alle 9. klasser i Lillestrøm kommune, på Sørumsand eller Lillestrøm HFU. 2 ½ -times undervisningsopplegg med følgende temaer: seksualitet, sex, kjønnsidentitet, følelser, grenser, samtykke, porno, kropp, prevensjon, graviditet, abort og seksuelt overførbare infeksjoner. Elevene besøker nærmeste Helsestasjon for ungdom HFU. Det legges vekt på at elevene skal bli kjent med lokaler, ansatte og tilbud.
Ansvar: Lillestrøm HFU
Kontakt: hfu.lillestrom@lillestrom.kommune.no
Telefon: 40 02 07 30
Sørumsand HFU: hfu.lillestrom@lillestrom.kommune.no
Telefon: 47 46 12 08
Tiltak 12: Temakvelder om rus, seksualitet, grenser og kriminalitet på ulike arenaer (nytt tiltak)
Temakvelder rettet mot barn, unge og foresatte om rus, seksualitet, grenser og kriminalitet ble løftet inn som et behov i forbindelse med kommunens gjennomføring av Hurtig Kartlegging og Handling (HKH) av utfordringer i ungdomsmiljøet. Temakveldene gjennomføres av kommunens fagpersoner på skoler, fritidsklubb, kulturforeninger og bibliotek rundt omkring i kommunen.
Ansvar: PHFS-U, Møteplasser for barn og unge og lillestrømbibliotekene
Tiltak 13: Fagdager om doping i samarbeid med Antidoping Norge (nytt tiltak)
Kommunen innledet i 2024 et samarbeid med Antidoping Norge. Samarbeidet innebærer kompetanseheving med årlige fagdager om doping og prestasjonsfremmende midler rettet mot ansatte i helsetjenestene, ansatte skoler og foresatte og elever på ungdomsskolen og videregående skole.
Ansvar: SLT-koordinator
Tiltak 14: Politiets nettsider med tips og foredrag rettet mot barn og unge
Politiets nettsider kan brukes som oppslagsverk av skoler, foresatte og andre som jobber med og/eller følger opp barn og ungdom.
Delbart tar for seg det faktum at barn og unge bruker mobiltelefoner og apper som legger til rette for å ta og dele bilder og videoer. Mange seksualiserte bilder og videoer kommer på avveie. DELE=DELTA tar for seg deling av voldsvideoer. Barn og unge deler i økende grad bilder og videoer av vold og andre uønskede hendelser i sosiale medier.
”FLØRT eller FAKE” handler om den vurderingen vi ønsker at gutter/unge menn skal gjøre, for å unngå å havne i en situasjon der de blir utsatt for seksuell utpressing.
Oversikt og noen lenker til nettsidene som alle har utspring fra www.politiet.no/rad:
Delbart
Seksuell utpressing
Deling av voldsvideoer
Seksuell utnyttelse av barn
Beskytt deg mot svindel
Tiltak 15: Helsestasjon for ungdom (HFU)
Helsestasjon for ungdom (HFU) er et gratis lavterskeltilbud til ungdom/unge voksne i alderen 13 til og med 24 år. Lillestrøm kommune har to Helsestasjoner for ungdom; Sørumsand og Lillestrøm. Det er tilbud om drop-in og timeavtaler (se kommunens hjemmeside for åpnings- og telefontider). På HFU jobber helsesykepleier, jordmor og lege. De har tett samarbeid med Psykisk helse og familiestøtte og andre aktuelle samarbeidspartnere. Ungdom kan ta kontakt for prevensjonsveiledning, psykisk samtale, kjønnssykdomstest, samtale om seksuelle overgrep/voldtekt, rusoppfølging/ bevisstgjøringssamtaler i forbindelse med rus, graviditetstester, m.m.
Ansvar: Lillestrøm HFU
Kontakt: hfu.lillestrom@lillestrom.kommune.no
Telefon: 40 02 07 30
Sørumsand HFU: hfu.lillestrom@lillestrom.kommune.no
Telefon: 47 46 12 08
Tiltak 16: Beredskapsteam mot mobbing
Teamet kan bistå barn/foreldre dersom de opplever å ikke få den hjelp og støtte de trenger i saker om det psykososiale miljøet på skolen eller i barnehagen. Beredskapsteamet vil kunne gi råd og veiledning, men skal ikke overta skolens eller barnehagens ansvar. Teamet kan også veilede skoler og barnehager i konkrete saker. Teamet består av ansatte i fagstab Oppvekst og Pedagogisk-psykologisk avdeling (PPA). Beredskapsteamet kan kontaktes i alle saker der barn – av ulike årsaker – ikke har det trygt og godt på skolen eller i barnehagen, ikke bare mobbesaker.
Ansvar: Fagstab Oppvekst
Kontakt: beredskapmotmobbing@lillestrom.kommune.no
Tiltak 17: Lokalt tverrfaglig møte (LFM)
Skolenes lokale tverrfaglige møte er møter som skolen har lokalt i egen regi. Møtet omhandler bekymring på nivå 0 og nivå 1 i handlingsveilederen, (BTI, tverrfaglig innsats). Dette er saker i startgropa av en bekymring eller uavklarte bekymringer. Her drøftes tiltak som kan iverksettes på et lavt nivå. Dette er en arena for konsultasjon, veiledning og drøfting av varierte elevsaker. Skolens faste kontaktperson fra PPA og skolehelsesykepleier vil være representert i møtet. Foreldre/foresatte blir invitert til møte. Det vurderes om elev bør deltai møte eller om man på annen måte sikrer elevens stemme i møtet.
Ansvar: Skoleledelsen ved den enkelte grunnskole
Tiltak 18: Sentralt tverrfaglig møte (TFM)
Det sentrale tverrfaglige møtet er et lavterskelmøte for saker hvor det kan være behov for et utvidet tverrfaglig blikk fra flere tjenester i kommunen for drøfting og vurdering av hjelpebehov. I dette møte er Psykisk helse og Familiestøtte, Skolehelsetjenesten, Barnevern og PPA faste deltakere. Det kan være barn, ungdom og familier hvor man er i tvil om hvilken hjelp som er hensiktsmessig videre, og om det er behov for mer sammensatt hjelp. Foreldre deltar på møtene og det vurderes om elev bør delta i møte eller om man på annen måte sikrer elevens stemme i møtet.
Ansvar: Koordineres av Psykisk helse og familiestøtte i Lillestrøm kommune
Kontakt: tfmskole@lillestrom.kommune.no
Tiltak 19: Foreldreveiledning
Alle skoler i Lillestrøm har tilgang til helsesykepleier ved sin skole. Helsesykepleier kan kontaktes for råd og veiledning knyttet til ungdom som går på den gjeldende skolen. Helsesykepleier kan også ha samtaler sammen med ungdom og foreldre. Om det er behov for videre foreldreveiledning og/eller familieterapi kan kommunens psykiske helsetjeneste for barn og unge, Psykisk helse og familiestøtte (PHFS) kontaktes. PHFS tilbyr familiesamtaler og ulike gruppetilbud for ungdom og foreldre. Er det konflikter i familien og mellom foreldre kan Familievernkontoret kontaktes. Barnevernstjenesten tilbyr familieveiledning for barn/familier med barnevernstiltak.
Ansvar: Psykisk helse og familiestøtte
Kontakt: 90 82 17 22
Telefontid: mandag til torsdag 12.00 - 14.30
Nett: Psykisk helse og familiestøtte
Tiltak 20: TIBIR og PMTO (nytt tiltak)
TIBIR står for Tidlig innsats for barn i risiko og er et program for forebygging og behandling av atferdsvansker for barn opp til 12 år. PMTO står for Parent Management Training - Oregon og er et lavterskeltilbud til foreldre som har barn som viser adferdsvansker i alderen 3 til 12 år. Det er besluttet at TIBIR og PMTO som program og tiltak skal implementeres i Lillestrøm kommune. Dette er tiltak og behandling bygget på et multisystemisk perspektiv der barnet, familien, men også skole, venner og nærmiljø er inkludert. Implementering starter i form av en pilot for å gjøre erfaringer før videre utrulling.
Ansvar: Oppvekst i Lillestrøm kommune
Tiltak 21: Veiledning og rusoppfølging
Det finnes flere tjenester som jobber med rus i Lillestrøm kommune. Hvor hjelpen gis avhenger i hovedsak av ungdommens alder og hvor alvorlig vanskene er.
Skolehelsetjenesten og Oppsøkende ungdomsteam (OUT) kan fange opp ungdom (10-24 år) som er i risiko for rus eller aktivt benytter rus.
Helsestasjon for ungdom (HFU) tilbyr hasjavvenningsprogram til ungdom (13-24 år).
Psykisk helse og familiestøtte (PHFS) er Lillestrøm kommunes psykiske helsetjeneste til barn og ungdom og har et eget ungdomsteam som jobber med ungdom i alderen 12-18/25 år og deres familier. Ungdomsteamet tilbyr kartlegging og behandling knyttet til psykisk helse, rus og atferdsproblematikk hos ungdom, individuelt og i grupper, samt familieveiledning. Ved PHFS er det også ansatt en ruskonsulent/familieterapeut. PHFS samarbeider med andre tjenester og kan bistå med å henvise til andre tjenester etter samtykke og behov, inkludert spesialisthelsetjenesten.
Spesialisthelsetjenesten tilbyr utredning og behandling av rus og psykisk helse ved moderat til alvorlige vansker. Ved behov for spesialisert hjelp henvises det til spesialisthelsetjenesten, BUP eller ARA.
For de som er fylt 18 år er det i utgangspunktet voksentjenestene som følger opp. Avdeling psykisk helse og avhengighet følger opp unge voksne fra 18 år og tilbyr pårørendestøtte til innbyggere som har behov for dette.
Ansvar: OUT, HFU, Psykisk helse og familiestøtte- ungdom og Psykisk helse og avhengighet
Kontakt:
out@lillestrom.kommune.no
Telefon: Vakttelefon (OUT) 46 93 46 34
hfu.lillestrom@lillestrom.kommune.no
Telefon: 40 02 07 30
Psykisk helse og familiestøtte
Telefon: 90 82 17 22 (Telefontid mandag til torsdag 12.00 - 14.30)
Nett: Psykisk helse og familiestøtte
Tiltak 22: Kontakttelefonen ved Psykisk helse og familiestøtte
Samarbeidspartnere, foreldre og ungdom selv kan ta kontakt for drøftinger, råd og veiledning knyttet til foreldreskap og psykisk helse, rus og adferdsproblematikk. Her blir man tatt imot av en behandler ved Psykisk helse og familiestøtte. Henvendelser til tjenesten kan også tas imot på denne telefonen. Om det er behov for hjelp fra andre tjenester loses man videre til denne.
Ansvar: Psykisk helse og familiestøtte
Telefon: 90 82 17 22 (Telefontid mandag til torsdag 12.00 - 14.30)
Nett: Psykisk helse og familiestøtte
Tiltak 23: Hasjavvenningsprogram (HAP)
Hasjavvenningsprogrammet (HAP) er et gratis tilbud til innbyggere som ønsker å trappe ned, ha en pause i, eller slutte med cannabis. Det tilbys både bevisstgjøringssamtaler til de som er usikre på om de vil slutte og hjelp til å slutte til de som ønsker det. I samtalene snakkes det om plagene man kan oppleve når man trapper ned eller slutter å røyke cannabis. HAP er utviklet på bakgrunn av tilbakemeldinger fra brukere gjennom flere års arbeid med hasjavvenning og samtaler med mennesker i alle aldre, som ønsker hjelp til å slutte med cannabis.
Ansvar: Helsestasjon for ungdom (HFU) Lillestrøm
Telefon: 40 02 07 30
Nett: Helsestasjon for ungdom
Tiltak 24: Mekling i regi av Konfliktrådet
Konfliktrådet er en statlig tjeneste som tilbyr mekling som metode for å håndtere konflikter. Meklerne i konfliktrådet legger til rette for møtene mellom partene i en konflikt. Et møte i konfliktrådet kan være meklingsmøte, ungdomsstormøte, tilrettelagt møte eller oppfølgingsmøte. Hensikten er at partene gjennom dialog kan finne fram til gode løsninger enten det gjelder å gjøre opp for konkrete lovbrudd eller gjenopprette medmenneskelige relasjoner. Metoden som brukes kalles gjenopprettende prosess. Det er gratis å bruke konfliktrådet.
Ansvar: Konfliktrådet Oslo
Kontakt: post@konfliktraadet.no
Telefon: 21 50 71 09
Nett: konfliktraadet.no
Tiltak 25: Oppfølgingstjenesten (OT)
Oppfølgingstjenesten (OT) er en gratis, lovpålagt tjeneste for ungdom som har rett på videregående opplæring, men som ikke har skoleplass eller arbeid. OT kan hjelpe med å formidle tilbud om opplæring, arbeid eller kompetansefremmende tiltak, eller en kombinasjon. OT følger også opp elever på vgs og 10. trinn som står i fare for å falle ut av skole eller som har falt ut med oppfølging i samarbeid med den enkelte videregående skole, samt en OT-medarbeider som har spesifikt ansvar for overgangen mellom ungdomsskole og videregående skole.
Ansvar: Akershus Fylkeskommune
Telefon: 63 80 57 60
Tiltak 26: Kullansvar for Nedre Romerike
Gjennomføring: De som har falt ut av skolen i målgruppen opp til og med fylte 24 år. Ukentlig møte med NAV, OT, skole med mål om å få de som har falt ut inn igjen i skole eller arbeidsliv.
Ansvar: Akershus fylkeskommune
Kontakt: Den enkelte videregående skole
Nett: Videregående skoler
Tiltak 27: Brobyggerne
Brobyggerne er et arenafleksibelt kartleggings- og behandlingsteam for barn og ungdom og deres familier der det er høy grad av bekymring for psykisk helse, rus og/eller atferdsproblematikk, hvor det er stort fall i funksjonog hvor annen hjelp er forsøkt og ikke har ført frem. Alle aktuelle drøftes i et tverrsektorielt inntaksteam. Brobyggerne tilbyr intensiv, målrettet og multisystemisk hjelp til barn og ungdom på deres arenaer (skole, familie og fritid). Brobyggerne samarbeider tett med andre instanser rundt barna/ungdommene. Brobyggerne har også et særskilt ansvar knyttet til bekymringsfullt skolefravær i hele grunnskolen (1-10.trinn), knyttet både til kompetanse på området og å utvikle og tilby tiltak.
Ansvar: Psykisk helse og familiestøtte
Telefon: 90 82 17 22 (Telefontid mandag til torsdag 12.00 - 14.30)
Nett: Psykisk helse og familiestøtte
Brobyggerne
Tiltak 28: FACT UNG og FACT voksen (nytt tiltak)
Det er igangsatt et arbeid med formål om på sikt å etablere FACT team både for ungdom og voksne. FACT er et ambulant behandlingsteam som er et samarbeid mellom kommune og spesialisthelsetjeneste. FACT ung etableres i samarbeid mellom avdeling Psykisk helse og familiestøtte og BUP. FACT for voksne etableres i samarbeid mellom avdeling Psykisk helse og avhengighet og spesialisthelsetjenesten. Målgruppen for FACT er personer med alvorlig og sammensatt problematikk der ordinære tjenester ikke er tilstrekkelig.
Nett: FACT UNG
FACT Voksen
Forebygge vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep
Tiltak 1: Trygghetsuka
Trygghetsuka er en kompetansehevingsuke som gjennomføres hvert år i uke 44. Målet er å øke kunnskapen om vold og overgrep, og gjøre kommunalt ansatte i bedre stand til å forstå, forhindre og oppdage at barn, unge, voksne, eldre, mennesker med funksjonsnedsettelser og andre sårbare grupper, blir utsatt for vold og overgrep. Det arrangeres ulike seminarer og fagdager for ansatte i kommunen. I tillegg er flere av arrangementene åpne for innbyggerne.
Ansvar: Det tverrfaglige samarbeidssystemet i kommunen/BTI
Tiltak 2: Mangfoldsrådgiver
Mangfoldsrådgiver jobber for å hjelpe elever i vanskelige situasjoner og for at unge mennesker skal ha mulighet til å bestemme over egne liv. IMDIs mangfoldsrådgivere skal bidra til at flere barn og unge som står i fare for, eller utsettes for, negativ sosial kontroll, æresrelatert vold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse får råd, veiledning og oppfølging i tråd med sine behov og rettigheter.
Ansvar: IMDI
Kontakt: Mangfoldsrådgiver på de skolene som har dette
Nett: IMDI - minoritetsrådgivere
Tiltak 3: Kommunens seksuelle overgreps (SO)-team
Når man som ansatt blir bekymret for om et barn eller en ungdom (0-18 år) kan være utsatt for seksuelle overgrep, kan man ta kontakt med kommunens SO-team for en anonym tverrfaglig konsultasjon. I SO-team sitter representanter fra ulike tjenester i Oppvekst som har kompetanse på seksuell helse og seksuelle overgrep. Man får tilbud om konsultasjon innen 1 uke.
Ansvar: Oppvekst i Lillestrøm kommune (tverrfaglig samarbeidssystem)
Kontakt: soteam@lillestrom.kommune.no
Tiltak 4: Alternativ til vold (ATV)
Alternativ til vold tilbyr behandling til utøvere av vold i nære relasjoner og deres familier. ATV tilbyr samtaleterapi individuelt eller i grupper til utøvere over 18 år som har et volds- eller aggresjonsproblem, og som bruker vold i sine nære relasjoner. ATV møter partnere, eks-partnere og barn til de som går i behandling. Videre tilbyr ATV foreldreveiledning knyttet til konsekvenser volden har hatt for relasjonen mellom barn og foreldre.
Ansvar: ATV Romerike
Telefon: 40 00 16 64
Tiltak 5: Romerike Krisesenter
Romerike Krisesenter er et tilbud for de som er utsatt for vold, mishandling eller trusler fra en partner, familie eller andre i nær relasjon. Ungdom/unge voksne kan få hjelp dersom de lever i en familie med vold, eller dersom de er i en relasjon hvor vold forekommer. Krisesenteret gir også råd og veiledning til pårørende og andre tjenester.
Ansvar: Romerike Krisesenter
Telefon: 66 93 23 10
Tiltak 6: Politiets drøftingstelefon for etterforskning av seksuelle overgrep
Drøftingstelefonen betjenes av etterforskere som jobber med etterforskning av seksuelle overgrep. De kan kontaktes for drøfting og råd i forbindelse med problemstillinger knyttet til seksuelle overgrep. Ved akutte hendelser hvor man trenger bistand av politiet må man ringe 02800 eller 112 (nød).
Ansvar: Politiet
Telefon: 40 43 79 33 (Hverdager mellom 08:00-15:00)
Nett: Politiet
Tiltak 7: Politiets drøftingstelefon for etterforskning av vold mot barn
Drøftingstelefonen betjenes av etterforskere som jobber med etterforskning av vold mot barn i nære relasjoner. De kan kontaktes for drøfting og råd i forbindelse med problemstillinger knyttet til familievold og vold mot barn. Ved akutte hendelser hvor man trenger bistand av politiet må man ringe 02800 eller 112 (nød).
Ansvar: Politiet
Telefon: 40 43 79 33 (Hverdager mellom 08:00-15:00)
Nett: Politiet
Tiltak 8: Politiets drøftingstelefon for partner- og æresvold
Telefonen bemannes av forebyggende risikoanalytikere i politiet. De kan kontaktes for å drøfte bekymringer knyttet til partnervold, æresvold, tvangsekteskap og negativ sosial kontroll. Ved saker som haster og man ikke får svar må man ringe 02800 eller 112 (nød).
Ansvar: Politiet
Telefon: 940 18 416 (Hverdager mellom 08:00-15:00)
E-post: FRA.Romerike.Ost@politiet.no
Nett: Politiet
Vold i nære relasjoner
Tiltak 9: Barnevernsvakta
Barnevernsvakta er barnevernstjenestens akuttberedskap. Primæroppgaven er å bistå barn, unge og familier i akutte situasjoner. Barnevernsvakta skal først og fremst sikre at barn og ungdom har det trygt. Alle tiltak barnevernsvakten iverksetter er hjemlet i lov om barnevernstjenester.
Ansvar: Barnevernsvakta
Telefon: 64 99 32 70 (døgnåpen)
Forebygge hatkriminalitet og voldelig ekstremisme
Tiltak 1: Undervisningsressursen Dembra (nytt tiltak)
Dembra er en digital læringsplattform som gir lærere og skoleledere på grunnskolen og i videregående skole verktøy og veiledning til å skape inkluderende skolemiljø og bygge demokratisk kompetanse.
Ansvar: Skoleledere
Nett: Dembra
Tiltak 2: Fagdag om radikalisering, ekstremisme og utenforskap (nytt tiltak)
Det gjennomføres en årlig fagdag for ansatte og frivillige i Lillestrøm kommune med tema radikalisering, ekstremisme og utenforskap i regi av SLT samarbeidet.
Ansvar: Politikontakt og SLT-koordinator
Tiltak 3: Veiledning ved bekymring knyttet til hatprat og radikalisering under 18 år (nytt tiltak)
Ansatte i kommunen som står i situasjoner med ungdom der det er bekymring rundt hatprat, radikalisering og ekstremisme kan kontakte Psykisk helse- og familiestøtte- ungdom for drøft og veiledning.
Ansvar: PHFS-U
Telefon: 90 82 17 22 (telefontid mandag til torsdag 12.00-14.30)
Tiltak 4: Kontakt med politiet ved bekymring knyttet til radikalisering og voldelig ekstremisme
Lillestrøm politistasjon kan kontaktes for å drøfte eller varsle om bekymringer knyttet til radikalisering eller voldelig ekstremisme. Ved saker som haster kan man ringe politiet på 02800 eller 112 (nød).
Ansvar: Politiet
Telefon: 64 99 30 00 – be om å snakke med Lillestrøm politistasjon
Nett: Politiet
Tiltak 5: Ressursgruppe for drøft av alvorlig bekymring knyttet til radikalisering og voldelig ekstremisme (nytt tiltak)
Ressursgruppa møtes ved alvorlig bekymring rundt enkeltpersoner der avvergingsplikten kan inntre. Gruppa består av politiet og representanter fra kommuneoverlegen, NAV, barnevern og psykisk helsetjenester for voksne og barn i kommunen.
Ansvar: Politiet og SLT-koordinator
Kriminelle nettverk
Tiltak 1: Barnevernets tiltak rettet mot ungdom som begår gjentatt og/eller alvorlig kriminalitet
Tiltakene gjennomføres dersom det er gjort en barnevernfaglig vurdering av om tiltaket er riktig, og det er fattet vedtak om dette hos barneverntjenesten. Foreldre og ungdom må samtykke til vedtak som iverksettes grunnet atferd hos ungdom.
MST er et hjemmebasert tiltak. Multisystemisk terapi er et behandlingstiltak for familier med ungdom som har alvorlige utfordringer i relasjoner til familie, skole og nærmiljø i form av fysisk eller verbal aggresjon, hærverk, rusproblemer, skolefravær og venner som har uheldig innflytelse på dem.
TFCO (Treatment Foster Care Oregon) Lillestrøm tilbyr behandlingshjem for barn mellom 12 og 18 år. TFCO er et tilbud for familier og ungdom, hvor familien har kommet inn i et negativt samspillsmønster og barnet har utviklet problemer på flere områder. De fleste ungdommene som blir plassert i disse hjemmene har det vanskelig av ulike grunner, som omsorgssvikt, konflikter med foreldre, rus og vold.
UNIFY er et tiltak i fem faser hvor ungdommene skal igjennom alle fem fasene. UNIFY sin individuelle oppfølging kan gis ungdom med sammensatte utfordringer, i samspill og samråd med ulike barneverntjenester. Med blikket på hele ungdommen samarbeider de tett med foreldrene, skolen, barnevernet og andre viktige aktører i ungdommens liv. Hensikten med Unify er å hjelpe ungdom i Lillestrøm kommune som et alternativ til plassering i atferdsinstitusjon.
Ansvar: Barneverntjenesten
Kontakt: barneverntjenesten@lillestrom.kommune.no
Nett: Barneverntjenesten
Tiltak 2: Barnevernstjenesten kontakter vakttelefonen til Bufetat ved bekymring for om ungdom utsettes for menneskehandel
De kan gi råd i enkeltsaker til barneverntjenesten, politi, helse og skole. De kan bidra med kompetanseheving og styrke koordineringen i slike saker.
Ansvar: Barneverntjenesten
Kontakt: barneverntjenesten@lillestrom.kommune.no
Nett: Barneverntjenesten
Tiltak 3: Straffegjennomføring gjennom Konfliktrådet
Ungdomsoppfølging og ungdomsstraff er straffereaksjoner spesielt tilpasset ungdom med et oppfølgingsbehov. Ungdommene må være mellom 15 og 18 år på gjerningstidspunktet for å bli idømt ungdomsoppfølging eller ungdomsstraff. Straffereaksjonene er basert på tverrfaglig oppfølging og gjenopprettende prosess. Målet er å styrke ungdommen til et liv uten kriminalitet. Kommunale tjenester som skole, OUT, PHFS og barnevernet kan være aktuelle samarbeidspartnere i den enkeltes ungdomsplan.
Ansvar: Konfliktrådet Oslo
Kontakt: post@konfliktraadet.no
Telefon: 21 50 71 09
Nett: Konfliktrådet
Tiltak 4: Politiets innsats mot kriminelle nettverk
Politiet kan kontaktes for å drøfte eller varsles om bekymring knyttet til kriminelle nettverk og personer man er bekymret for i denne sammenheng. Ved akutte hendelser hvor man trenger bistand av politiet må man ringe 02800 eller 112.
Ansvar: Politiet
Telefon: 64 99 30 00 (be om å få snakke med Lillestrøm politistasjon)
Nett: Politiet
Tips politiet
Politiets Publikumssenter Lillestrøm