Bakgrunn for nedleggelse av forsvarets leir på Kjeller

Stortinget gjorde i november 2016 vedtak om at Forsvarets leir på Kjeller med flyplass legges ned. Regjeringen anbefaler en gradvis frigjøring av arealet og en avvikling av Kjeller innen utgangen av 2023.
(I 2021 ble det besluttet å forlenge forsvarets aktivitet på Kjeller til 2026.) Som planmyndighet skal Lillestrøm kommune ta stilling til fremtidig arealbruk på Kjeller, som ny bydel i Lillestrøm.

Det er politisk besluttet at det skal utarbeides en kommunedelplan (KDP) for området. En kommunedelplan er et overordnet plandokument som gjelder for et større geografisk område og som legger føringer for videre detaljplanlegging og arealbruk.  Utrednings- og planarbeidet er langsiktig og vil gå over flere år. 

Riksantikvaren har varslet oppstart av en fredningsprosess for deler av området.
Disse prosessene påvirker hverandre og skal mest mulig samkjøres.

Forslag til høringsuttalelse. Melding om justert omfang i fredningssaken for kjeller flyplass

Status:
Ferdig
Start:
15.01.2020

Fremtidig samfunnsutvikling på Kjeller – Seminar for formannskapet

Status:
Ferdig
Start:
10.06.20

Fremtid utvikling på Kjeller

Status:
Ferdig
Start:
9.9.2020

Foreslått fremdriftsplan for kommunedelplan Kjeller

Status:
Ferdig
Start:
10.03.2021

Kommunedelplan Kjeller, endret fremdriftsplan

Status:
Ferdig
Start:
01.09.21

ROS analyse v/Norconsult.

Status:
Ferdig
Slutt:
Januar 2022

Økonomisk analyse

Status:
Ferdig
Start:
Januar 2022 |
Slutt:
mai 2022

Seminar - innbyggerinvolvering

Status:
Ferdig
Start:
27. September 2022

Sak til kommunestyret. Sentralt i saken er spørsmål om det skal flys på Kjeller i fremtiden.

Status:
Ferdig

Sak til kommunestyret. Saken utreder blant annet økonomiske og sikkerhetsmessige forhold samt verdiene til jordbruksarealene og det biologiske mangfoldet

Status:
Planlagt
Start:
Oktober 2024

Forsvaret flytter fra Kjeller

Status:
Planlagt
Start:
2026

Miljøkartlegging på Kjeller flyplass

Forsvarsbygg har siden 2017 arbeidet med å kartlegge miljøet på flyplassområdet. Det skjer ved hjelp av historiske forurensningsdata, miljøtekniske undersøkelser, kartlegging av natur- og biomangfold, samt kartlegging av eksplosiver i forbindelse med bombingene av flyplassen under 2. verdenskrig.
Til nå er 629 dekar av eiendommens totale areal på 1100 dekar kartlagt gjennom ulike undersøkelser, hvor tilstanden dokumenteres i en rekke rapporter:

Rapporter

Det er laget to fagrapporter på oppdrag fra kommunen. Dette er viktige grunnlag for videre arbeid med området fremover.

Seminar om Kjeller 27.9.2022

Seminaret om Kjeller ble holdt på Lillestrøm kultursenter og streamet på RB.no. Hensikten med seminaret var å vise status for saken og få frem ulike sider og meninger om utviklingen av Kjeller. Se opptak av seminaret på RB.no

Lenker til sentrale kommunestyrevedtak i saken: 144/2020 og 37/2023

Om arealet på Kjeller

Utrednings- og planarbeidet vil omfatte et samlet areal på minst 1100 dekar på Kjeller.  Området ligger mellom Riksvei 22, Fetveien, fra Åråsen i øst (kryss Alexander Kiellands gate/Fetveien) til Nitelva i vest. I sør grenser området mot offentlig bebyggelse og næringsbebyggelse i Vestbygata/Sophie Radichs vei. Det vil være aktuelt å inkludere omkringliggende arealer i planarbeidet.

Om planarbeidet og fremdrift

Utrednings- og planarbeidet ledes av kommunen og er prosjektorganisert med en prosjektleder, en prosjekteier og en styringsgruppe. For ny kommunedelplan (KDP), som er en overordnet plan, må det først utarbeides et planprogram. Utarbeidelse av et planprogram består av flere deloppgaver og er «en plan for planen». Etter at kommunestyret har fastsatt planprogram utarbeides forslag til KDP med konsekvensutredning (KU). Også denne arbeidsfasen består av flere deloppgaver. Den siste fasen består i å utarbeide endelig KDP basert på siste politiske vedtak. 

Det er tidligere bestemt at det skal gjennomføres en arkitektkonkurranse eller et parallelloppdrag før endelig KDP vedtas. 

Hva har skjedd i saken? 

I perioden 2018-2019 ble det utarbeidet en konseptutredning som viser ulike alternativer for hvordan Kjeller kan fungere som en del av en større struktur, både lokalt og regionalt. 

Det er også utarbeidet en mulighetsstudie for etablering av et mulig Luftfartøyvernsenter med flyvende veteranfly på Kjeller. 

Kommunestyret i Lillestrøm vedtok den 9.9.2020 en rekke punkter for utviklingen av Kjeller.  Kommunestyret etterspurte blant annet mer kunnskap om konsekvensene for samfunnssikkerhet, folkehelse og samfunnsøkonomi ved en kombinasjon av byutvikling, luftfartøyvernsenter og flyvirksomhet. 

Basert på kommunestyrets vedtak ble det besluttet å gjennomføre en innledende analyse før den formelle prosessen med planprogram settes i gang. Den innledende analysen skulle undersøke mulighetene og konsekvensene av å kombinere byutvikling med luftfartøyvernsenter og fly i luften. Resultatet ble lagt fram for kommunestyret tidlig på våren i 2023. 

Kommunestyret vedtok den 29.3.2023 å sende saken tilbake til administrasjonen for ytterligere utredninger. Kommunestyret etterspurte blant annet mer kunnskap om realismen i og den økonomiske effekten av en kombinert løsning for byutvikling, og hvilke forpliktelser som følger med flyplassdrift i begrenset omfang et luftfartøyvernsenter trenger. Kommunestyret ba også om at verdien og omfanget av områdets biologiske mangfold, våtmarksområdene og jordbruksarealene. 

Hva har skjedd siden siste kommunestyrevedtak? 

Lillestrøm kommune arbeider med å svare på kommunestyret vedtak av 29.3.2023. Det har blant annet blitt gjennomført analyser av jordbruksarealene og det biologiske mangfoldet på Kjeller, og det har blitt gjennomført dialog med grunneiere, Kjeller Flyhistoriske kulturpark, Riksantikvaren, Avinor og luftfartsmyndighetene. 

Etter planen vil det bli lagt fram en sak for kommunestyret i oktober 2024. Saksframlegget blir da publisert på kommunens nettsider. Avhengig av hva kommunestyret beslutter kan det da bli aktuelt å sette i gang et planarbeid for Kjeller flyplassområde. Dette arbeidet vil starte med å utarbeide et planprogram, der blant annet medvirkning i planprosessen skal beskrives. Planprogrammet skal høres, og det er da mulig å gi innspill til planprogrammet.