Bakgrunn for nedleggelse av forsvarets leir på Kjeller
Stortinget gjorde i november 2016 vedtak om at Forsvarets leir på Kjeller med flyplass legges ned. Regjeringen anbefaler en gradvis frigjøring av arealet og en avvikling av Kjeller innen utgangen av 2023.
(I 2021 ble det besluttet å forlenge forsvarets aktivitet på Kjeller til 2026.) Som planmyndighet skal Lillestrøm kommune ta stilling til fremtidig arealbruk på Kjeller, som ny bydel i Lillestrøm.
Det er politisk besluttet at det skal utarbeides en kommunedelplan (KDP) for området. En kommunedelplan er et overordnet plandokument som gjelder for et større geografisk område og som legger føringer for videre detaljplanlegging og arealbruk. Utrednings- og planarbeidet er langsiktig og vil gå over flere år.
Riksantikvaren har varslet oppstart av en fredningsprosess for deler av området.
Disse prosessene påvirker hverandre og skal mest mulig samkjøres.
Lenker til sentrale kommunestyrevedtak i saken: 144/2020 og 37/2023
Om arealet på Kjeller
Utrednings- og planarbeidet vil omfatte et samlet areal på minst 1100 dekar på Kjeller. Området ligger mellom Riksvei 22, Fetveien, fra Åråsen i øst (kryss Alexander Kiellands gate/Fetveien) til Nitelva i vest. I sør grenser området mot offentlig bebyggelse og næringsbebyggelse i Vestbygata/Sophie Radichs vei. Det vil være aktuelt å inkludere omkringliggende arealer i planarbeidet.
Om planarbeidet og fremdrift
Utrednings- og planarbeidet ledes av kommunen og er prosjektorganisert med en prosjektleder, en prosjekteier og en styringsgruppe. For ny kommunedelplan (KDP), som er en overordnet plan, må det først utarbeides et planprogram. Utarbeidelse av et planprogram består av flere deloppgaver og er «en plan for planen». Etter at kommunestyret har fastsatt planprogram utarbeides forslag til KDP med konsekvensutredning (KU). Også denne arbeidsfasen består av flere deloppgaver. Den siste fasen består i å utarbeide endelig KDP basert på siste politiske vedtak.
Det er tidligere bestemt at det skal gjennomføres en arkitektkonkurranse eller et parallelloppdrag før endelig KDP vedtas.
Hva har skjedd i saken?
I perioden 2018-2019 ble det utarbeidet en konseptutredning som viser ulike alternativer for hvordan Kjeller kan fungere som en del av en større struktur, både lokalt og regionalt.
Det er også utarbeidet en mulighetsstudie for etablering av et mulig Luftfartøyvernsenter med flyvende veteranfly på Kjeller.
Kommunestyret i Lillestrøm vedtok den 9.9.2020 en rekke punkter for utviklingen av Kjeller. Kommunestyret etterspurte blant annet mer kunnskap om konsekvensene for samfunnssikkerhet, folkehelse og samfunnsøkonomi ved en kombinasjon av byutvikling, luftfartøyvernsenter og flyvirksomhet.
Basert på kommunestyrets vedtak ble det besluttet å gjennomføre en innledende analyse før den formelle prosessen med planprogram settes i gang. Den innledende analysen skulle undersøke mulighetene og konsekvensene av å kombinere byutvikling med luftfartøyvernsenter og fly i luften. Resultatet ble lagt fram for kommunestyret tidlig på våren i 2023.
Kommunestyret vedtok den 29.3.2023 å sende saken tilbake til administrasjonen for ytterligere utredninger. Kommunestyret etterspurte blant annet mer kunnskap om realismen i og den økonomiske effekten av en kombinert løsning for byutvikling, og hvilke forpliktelser som følger med flyplassdrift i begrenset omfang et luftfartøyvernsenter trenger. Kommunestyret ba også om at verdien og omfanget av områdets biologiske mangfold, våtmarksområdene og jordbruksarealene.
Kommunestyret har vedtatt oppstart av planarbeid for Kjeller flyplassområde
Den 9. oktober 2024 vedtok kommunestyret å sette i gang planarbeid for kommunedelplan for Kjeller flyplassområde. Planarbeidet skal ta utgangspunkt i alternativet byutvikling med bolig, næring og andre funksjoner, uten flystripe med flyplassfunksjon. Kommunestyret vedtok også rammer for det videre planarbeidet.Bakgrunnen for kommunestyrets vedtak om etterbruk av arealet på Kjeller flyplassområde er Stortingets beslutning om å legge ned Forsvarets flyplass på Kjeller.
Hva skjer i 2025?
- gjennomføring av stedsanalyse
- medvirkningsprosess for å involvere og informere alle interesser og interessenter i utvikling av området
- forberedende arbeid med planprogram og valg av plangrep settes i gang
- politiske orienteringer og vedtak knyttet til framdrift og nye faser i prosjektet
Hensikten med en stedsanalyse er å framskaffe og samle kunnskap om det aktuelle utviklingsområdets egenskaper, utfordringer og muligheter. Denne kunnskapen skal brukes videre i arbeid med planprogram og valg av plangrep. Kommunen vil legge til rette for medvirkning som del av stedsanalysen. Dette er fordi området i stor grad er avstengt for allmenheten, og det nyttig å høre hva interessenter utenfor selve utviklingsområdet har å spille inn om behov og ønsker for en ny bydel.
Etter planen gjennomfører kommunen stedsanalysen tidligst fra slutten av 2024 og gjennom våren 2025. Vi informerer om medvirkningsmuligheter når dette arbeidet er ferdig planlagt. Medvirkningen skjer innenfor de rammene kommunestyret har satt for planen.