Temaplan landbruk gjelder for perioden 2024-2027. Handlingsplanen skal revideres årlig.

Last ned planen

Temaplan landbruk 2024 - 2027.pdf (PDF)

Landbruket i Lillestrøm

Landbruket i Lillestrøm er en viktig næring med mange sysselsatte som bidrar til stor verdiskaping. De viktigste produksjonene er korn, gras, melk og kjøtt. Skogen er viktig for produksjon av trevirke, men også for å ivareta biologisk mangfold, karbonlagring og -opptak. I tillegg er kommunens skogarealer en arena for friluftsliv sommer og vinter. Tilleggsnæringer som tar utgangspunkt i gårdens ressurser, er også viktige.

Endringer i landbruket

Landbrukets eiendomsform og struktur endres, produksjonsenhetene blir større med økt andel leiejord og mer spesialiserte produksjoner. Økologiske prinsipper og dyrevelferd står stadig sterkere, samtidig som nærhet til dyr og natur blir mer viktig for allmennheten.

Jordbrukets samfunnsoppdrag

Jordbrukets samfunnsoppdrag er lønnsom og trygg matproduksjon i samsvar med forbrukernes ønsker, produksjon av fellesgoder og bidrag til sysselsetting og verdiskaping. Landbrukspolitikken har fire overordnede mål: matsikkerhet, landbruk over hele landet, økt verdiskaping og bærekraftig landbruk med lavere utslipp av klimagasser.

Skogpolitikken

Skogpolitikken skal legge til rette for en bærekraftig ressursforvaltning der hogsten ikke overgår tilveksten. I tillegg skal skogbruket utføres på en måte som tar hensyn til andre viktige oppgaver skogen har som leveområde for planter og dyr, rekreasjonsområde for mennesker og i klimasammenheng; både lagring og fangst av karbon.

Kommunens landbruksoppdrag

Kommunens landbruksoppdrag er å bidra til å nå disse målene. I temaplan landbruk er det valgt ut følgende satsingsområder:

  • Produksjon av mat og trevirke
  • Matsikkerhet
  • Klima og forurensning
  • Næringsutvikling
  • Kulturlandskap og biologisk mangfold
  • Friluftsliv

Matsikkerhet

Matsikkerhet, slik definisjonen ble utformet på World Food Summit i 1996 betyr «at alle mennesker til enhver tid har fysisk og økonomisk tilgang til nok, trygg og næringsrik mat som dekker deres ernæringsmessige behov og matpreferanser slik at de kan leve et aktivt og sunt liv». For å sikre dette i et lokalt perspektiv, er det svært viktig å ta vare på jordbruksarealene og sikre at de blir drevet best mulig. Skogbruksnæringa er tradisjonsrik og viktig. Gjennom en bærekraftig forvaltning sikres det at produksjon av tømmer og råstoff fra skogen skjer på en måte som tar hensyn til viktige miljøverdier og alle artene som lever i skog og utmark.

Klima og forurensning

Forutsetningene for et bærekraftig jord- og skogbruk er at det bidrar til redusert forurensning til vassdrag, reduserte utslipp av klimagasser, økt lagring av karbon og gode klimatilpasninger. Gjennom forvaltning av statlige og kommunale virkemidler kan kommunen bidra til gjennomføring av klima- og miljøtiltak i jord- og skogbruket.

Næringsutvikling

Tradisjonelt landbruk er bærebjelken i Lillestrømlandbruket og kommunen skal legge til rette for videreutvikling av eksisterende næring. Kommunens nærhet til store befolkningskonsentrasjoner gir mulighet for etablering av virksomhet som utnytter gårdens ressurser til produksjon av andre varer og tjenester som gårdsturisme, Inn på tunet, foredling av matvarer, produksjon av bioenergi osv. Etablering av tilleggsnæring kan gi et viktig bidrag til inntekt og sysselsetting på landbrukseiendommen, men også skape et tilbud som samfunnet etterspør.

Kulturlandskap og biologisk mangfold

Et levende kulturlandskap har betydning både for estetikk, folkehelse og biologisk mangfold. Gjennom forvaltning av statlige og kommunale virkemidler kan kommunen bidra til å ta vare på natur- og kulturminner i det særegne landskapet i Lillestrøm.

Friluftsliv

Landbruksarealene har stor betydning for friluftsliv, helse og trivsel. Kommunen skal være en brobygger mellom landbruksnæringa og friluftslivsinteresser. Det er viktig at friluftslivet utøves uten å skape konflikt for tradisjonelt jord- og skogbruk.