Si din mening om utvidelse av planområdet for Glommakryssingen
Gjennom planlegging av prosjektet våren 2025, har Statens vegvesen, som er forslagsstiller, avdekket behov for enkelte utvidelser av området for Glommakryssingen. Utvidelsen omfatter flere eiendommer. Her kan du se og lese høringssaken om utvidelsen, som har frist 2. mai 2025.
Orientering til kommunestyre 22. januar 2025
I kommunestyremøte ble det gitt en orienteringen om mål og hensyn som tas i prosjektet, kryssløsning i Sundet og spørsmål knyttet til vestsiden av Glomma.
Hele presentasjon fra kommunestyremøtet kan du se her.
Nærmere om planprosesser og samferdselsprosesser
I store og komplekse prosesser, som f.eks. større samferdselsprosjekter, velges det ofte å utarbeide en kommunedelplan før reguleringsplanprosessen. Dette for å sikre en overordnet vurdering og å vurdere alternative traseer. Dette er også gjort i forkant av reguleringsplanarbeidet for Rv 22 Glommakryssingen.
Kommunedelplanen ble vedtatt av Lillestrøm kommunen den 9. september 2020 (sak 125/20).
Kommunestyret vedtok at veien skulle bygges i trase A2. I vedtaket ble det gitt føringer for det etterfølgende arbeid med detaljregulering, blant annet nedskalering av vegstandard av hensyn til nullvekstmålet og tettstedet Fetsund.
Status planarbeidet april 2025
Nytt veganlegg med ny bru gir nærføring med fredningsområdet ved Fetsund lenser. Statens vegvesen har søkt krav om dispensasjon etter kulturminnevernloven for å bygge ny bru i området. Akershus fylkeskommunen har avslått søknaden, dette vedtaket er påklaget. Saken er oversendt Riksantikvaren for behandling.
Prosessen knyttet til dispensasjon fra Kulturminneloven og planprosessen parallelt. Etter det kommunen har forstått, har klagen og oversendelsen til Riksantikvaren pr nå ingen konsekvenser for planforslaget og framdrift.
Dersom Riksantikvaren velger å omgjøre Akershus fylkeskommunes vedtak og gi dispensasjon, vil ikke klagen få noen konsekvenser for den videre planprosessen. Dersom Riksantikvaren opprettholder Fylkeskommunens vedtak, vil situasjonen være mer uklar.
Nærmere om pågående arbeid med reguleringsplanen
Det er mange utredninger skal gjøres i arbeidet med å avklare hvor veilinja for ny firefelts rv 22 med ny bru over Glomma skal gå. Arbeidet pågår i regi av Statens veivesen, som er forslagsstiller. Arbeidet bygger på det utrednings- og planarbeidet som er gjort i forbindelse med kommunedelplanen. I reguleringsplanprosessen er det krav til mer detaljerte utredninger. Utredningene skal belyse viktige problemstillinger og være grunnlag for valg av løsninger i reguleringsplanarbeidet, herunder nødvendige avbøtende tiltak.
Utredningene omhandler mange fagområder, bl.a. grunnforhold, støy, luftforurensing, anleggsgjennomføring og naturmangfold. Både Statens vegvesen og Lillestrøm kommune har et sterkt fokus på å sikre at byggegrunnen er trygg. Det er utarbeidet krav og veiledere fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som må følges i slike saker. I planarbeidet med utredninger vil det bli lagt til grunn en fartsgrense på 80 km/t. Tiltak knyttet til støy og støv tar utgangspunkt i den fartsgrensen som det planlegges for. Alle utredninger skal utføres før oversendelse av planforslaget til Lillestrøm kommune.
Lillestrøm kommune vil, etter planen, få planforslaget oversendt i løpet av sommeren 2025. Vi vil da gå gjennom planforslaget med tilhørende utredninger. Vi vil forsikre oss om at disse forholdene er godt utredet og at nødvendige avbøtende tiltak er lagt inn i planforslaget. Her er det mange hensyn som vil bli avveid mot hverandre. Trygg byggegrunn, barn- og unges interesser, støy og luftforurensing og hensynet til kulturminner, er sentrale tema som vil bli vektlagt.
Videre planprosess
Når kommuneadministrasjonen er ferdig med sin gjennomgang, vil kommunedirektøren fremme sak til politisk behandling i Hovedutvalget for miljø og samfunn senhøsten 2025, med forslag om utleggelse av planforslaget til offentlig ettersyn. Planforslaget med alle utredninger vil da bli publisert på kommunens nettside og tilgjengelig for alle. Når Hovedutvalget vedtar at planforslaget kan legges ut til offentlig ettersyn, vil planforslaget oppdateres i samsvar med vedtaket. Høringen blir annonsert i aviser og på kommunens nettsider. Høringsfristen er minimum 6 uker. Grunneiere, myndigheter, lag og foreninger mv vil også bli tilskrevet i høringsperioden.
I etterkant vil kommunen sammen med Statens vegvesen, gå gjennom de høringsuttalelser som er kommet inn, og gjøre vurderinger av om det skal gjøres endringer i reguleringsplanforslaget før sluttbehandling. Reguleringsplanforslaget vil fremmes til sluttbehandling (vedtak) i kommunestyret i etterkant av dette, trolig tidligst våren 2026.
Lese mer?
For nærmere informasjon viser vi til Statens vegvesens nettsider om prosjektet.
Dokumenter i saken